География, местоположение на Слънчев бряг


Местоположение

Курортен комплекс Слънчев бряг се намира в централната част на Българското черноморие и представлява атрактивен съвременен морски курорт.

В непосредствена близост до Слънчев бряг се намират Несебър и Св. Влас, като заедно те определят една непрекъсваема плажна ивица и предразполагат към бурното развитие на туризма в региона. На север са разположени най-източните разклонения на Еминска планина, Източна Стара планина, а на запад е крайбрежна гора.

Плажът на курортния комплекс е от ситен златист пясък, дюните и горичките придават на местността много живописен изглед. Плажната ивица е дълга повече от 8 км и ширико 30-60 м. Морското дъно е с много слаб наклон и е удобно за къпане.

Слънчев бряг се намира на 361 км от София, 251 км от гр. Пловдив, 90 км от Варна, 190 км от Русе, 261 км от Плевен, 281 км от Смолян.

Климат

Климатът в района на Слънчев бряг и Несебър е умерено континентален, силно повлиян от Черно море, както и от въздушните потоци, нахлуващи от Средиземно море. Средногодишната температура е 12.3 градуса. Лятато е умерено горещо а зимата мека. Снегът в зимния сезон е много рядко явление.