История на Несебър


Несебър в миналото

Старият Несебър

Несебър (старата част на града) е древно тракийско рибарско селище, наричано от траките Менабрия, значещо градът на Мена - основателя на селището. През VI в. пр. н.е. той става гръцка колония. Гърците го наричат Месамбрия и го превръщат в голям, добре укрепен град-държава с естествена защита откъм морето и сушата. Тогава се изграждат водопровод и канализация, крепостни стени, амфитеатър, множество култови постройки.

Градът се оформя се като морски търговски център, в който се търгува със стоки от целия Егейски и Средиземноморски басейни. Археологическите открития свидетелстват за оживената търговия с целия стар свят. Икономически и дипломатически градът се развива бурно. Като средище на търговия той започва използването на собствени пари (монети) още от V в. пр. н.е. Два века по-късно се разраства толкова, че основава собствена колония - Навлохос, близо до Обзор. Цялото землище между днешните Несебър и Обзор било житница, която давала храна не само на двете колонии, но и продукт за размяна и износ. През I в. пр. н.е. градът пада под римска власт, като се предава на римляните, за да не бъде разрушен. Тогава започва да се изгражда и втората колония на Месамбрия, на юг от нея - Анхиало (дн. Поморие).

През ранното средновековие крепостните си стени на града са възстановени. През 812 г. той е откънат от тоговашна Византия, като е превзет почти без битка от българския кан Крум. Множество пъти в многогодишната война той минава от византийски в български ръце и обратното.

Най-голям разцвет градът достига по времето на цар Иван Александър. По това време градът излиза от пределите си и заема част от сушата, извън от полуострова. Най много църкви са посторени през този период. Броя на тези църкви надвишава 40 и прави Несебър града с най много църкви на глава от населението в световен мащаб.

През 1366 г. дюк Амадеус от Савой със своята армия превзема и ограбва града, а по-късно го продават за 15 000 златни дуката на Византия. През 1453 г. градът е превзет от Османската империя и запада. Пет века по-късно след Освобождението градът отново става български но като едно малко порутено рибарско градче.

Несебър днес

Старият Несебър

Несебър днес представлява развит морски туристически център, с неповторимо съчетание на древния му стил и съвременните туристически обекти. През лятото Несебър е предпочитано място за почивка заради благоприятния си климат, исторически особености и автентичния си облик.

Посетете морския рай на България, за да се насладете на една приятна и забавна почивка.