География, местоположение на Несебър


Местоположение

Гр. Несебър се намира в централната част на Българското черноморие и представлява общински център. Намира се област Бургас и граничи с общините Поморие, Долни Чифлик и Бяла. Несебър притежава площ от 32000 кв. км, а общината обхваща територия от около 422 хил. дка. като обхваща и части от Стара планина и Черноморското крайбрежие. Бреговата линия е силно разчленена и красиво очертава вазимодействието на суша и вода, оформяйки Несебърският полуостров. Средната надморска височина е около 30 м.

В непосредствена близост до Несебър се намират и Слънчев бряг, Равда и Влас, като заедно те определят една непрекъсваема плажна ивица и предразполагат към бурното развитие на туризма в региона.

Населението на Несебър наброява 9800 души.

Несебър се намира на 360 км от София, 250 км от гр. Пловдив, 96 км от Варна, 195 км от Русе, 267 км от Плевен, 280 км от Смолян.

Климат

Климатът в района на Несебър е умерено континентален, силно повлиян от Черно море, както и от въздушните потоци, нахлуващи от Средиземно море. Средногодишната температура и 12.3 градуса. Лятато е умерено горещо а зимата мека. Снегът в зимния сезон е много ряко явление.